HTML

Otthoni Praktikák

Életmód tanácsok, egészséges táplálkozás, egészséges ételek, több száz finom recept. Egyszóval minden ami az egészséges életmódhoz kell.

Friss topikok

Linkblog

Néhány egészséges étel céklából

2021.07.11. 16:18 Brigante

Ma már kapható a Bio céklalé, ami: flavinokban gazdag ital, gátolja a szervezetben kialakuló kóros folyamatokat. Tejsavas erjesztésének köszönhetően segíti a felesleges cukrok lebontását. A céklalé kiváló influenza és meghűlés elleni szer. Sikeresen alkalmazható a nyirokrendszer daganataira, a magas vérnyomás kezdeti stádiumában, valamint a vakbél irritációja esetén – olvashatjuk róla!

Enyhe hashajtó hatása révén székrekedésben és aranyérben szenvedőknek nagyon ajánlják. A céklából nyert cukor könnyen hasznosítható, így gyors energia forrást jelent a szervezet számára.  

Még többe hírt az egészséges életmódokról itt találhatsz, klikk a ide>>>

 

Vásárlásnál válasszunk duzzadó, vöröses barna héjú céklákat. Vigyázzunk, hogy ne legyen rajta vágás, seb vagy folt. A nagyobb gumók fásak, a közepes vagy kisebb gumók ízletesebbek. Október és március között mindig találunk belőle a piacon. Papírba csomagolva, a zöldjétől megtisztítva 1 hónapig is eltartható a hűtőben. A pincében 3 fok mellett akár fél évig is eláll. Fagyasztásra nem alkalmas.

A cékla elkészítéséhez óvatosan csavarjuk le róla a zöldjét, anélkül, hogy a gumót megsértenénk. Az alaposan megmosott gumókat a héjában tegyük fel kb. 1 órára főni. Ha magától leválik a héja, elkészült. Akkor meghámozzuk, felszeleteljük, és ecetes cukros vagy édesítős lével salátának elkészítjük.

Azért fontos, hogy a céklát a héjában főzzük, mert ilyenkor nem veszít az értékes ásványianyag tartalmából. Ráadásul nem tesszük ki magunkat annak, hogy szinte lemoshatatlanul lila legyen a kezünk. Ha mégis nyers állapotban hámozzuk, viseljünk gumikesztyűt vagy tartsunk a közelben citromot, ami könnyen eltünteti a lilás színt a kezünkről. A ruhából kimosható a céklafolt, ha azonnal forró vízzel és mosószerrel kimossuk.

Leghamarabb és legkönnyebben elkészíthető:

CÉKLÁS KÁPOSZTASALÁTA:

Mediterrán céklasaláta, fokhagymával és joghurttal! Fogadjunk, hogy ilyet  még nem kóstoltál! - Ketkes.com

Hozzávalók: 1 fej káposzta, 4-5 db cékla, 1 fej hagyma, olaj, só , babérlevél, köménymag, cukor, ecet.

Kevés olajon megdinszteljük a szálasra vágott hagymát köménymaggal. Hozzáadjuk a gyalult káposztát, sózzuk, a babérlevelet hozzáadjuk, majd következik a gyufaszál –vastagságúra vágott nyers cékla. Addig pároljuk míg a nyers cékla és a káposzta még roppanós. Ecettel, cukorral, borssal ízesítjük. Érdemes nagyobb mennyiségben elkészíteni, mert hűtőben napokig eláll. Almával is lehet ízesíteni. Húsokhoz köretként, de magában is finom.

 

BORCS (OROSZ CÉKLALEVES):

Így készíthető az ínycsiklandó hagyományos borscs leves - Ki ne hagyja, aki  szereti a céklát - Recept | Femina

Hozzávalók: 40 dkg cékla, 1 kis fej hagyma, 1 nagy sárgarépa, 1 nagy petrezselyem gyökér, 30 dkg fehér káposzta, 30 dkg marhalábszár, 50 dkg marhacsont, 1 babérlevél, 2+2 ek.olaj, 1 ek. Cukor, 2 ek. Paradicsompüré, 2 dl tejföl, 2 ek. Liszt, citromlé.

A céklát meghámozzuk és vékony csíkokra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, finomra, a répaféléket vékony hasábokra szeljük. A káposztát mosás után, másfél liter hideg vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a babérlevelet, a sót, a borsot, és a lassú, gyöngyöző forralással puhára főzzük. Felforrósítunk két evőkanál olajat, rátesszük a céklát, hozzáadjuk a cukrot és a paradicsompürét, majd sózzuk. Fedő alatt mérsékelt tűzön puhára pároljuk. Egy nagyobb edényben, két evőkanál olajban megfonnyasztjuk a hagymát, hozzáadjuk a répaféléket, néhány percig együtt pirítjuk. Rátesszük a káposztát, sózzuk, borsozzuk és puhára pároljuk. Végül hozzákeverjük a párolt céklát a levével együtt. Kivesszük a húst a levesből, kis kockára vágjuk. A levest a zöldségre szűrjük, felforraljuk. A tejfölt simára keverjük a liszttel, a leveshez adjuk, beletesszük a húst és összeforraljuk. Citromlével savanyítjuk.  

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonipraktikak.blog.hu/api/trackback/id/tr8116624192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása