HTML

Otthoni Praktikák

Életmód tanácsok, egészséges táplálkozás, egészséges ételek, több száz finom recept. Egyszóval minden ami az egészséges életmódhoz kell.

Friss topikok

Linkblog

Gyógyító zöldségek: a cékla

2021.06.30. 19:20 Brigante

A cékla szerepe az egészséges táplálkozásban | Clean Eating Magyarország

 

Különösen tél végén az egyik legfontosabb vitamin- és ásványi anyag forrásunka cékla, a jellegzetes színű, a répafélék családjába tartozó növény, Dél- és

Közép Európában őshonos, de ma már mindenütt a világon szinte megtalálható, főleg gyökeréért termelik, de a növény egyéb része is jól hasznosítható akár táplálékként, akár gyógyhatása miatt.

A belőle készült ital a görögök kedvelt frissítője volt, azt tartották róla, hogy a vért hűsíti. Hasonló célból használták a rómaiak is lázas megbetegedés esetén. Először csak vékonyka gyökérként fordult elő,  a 19. században de ma már létezik kerek, körte alakú, tojásdad is.

A cékla szerte ágazó gyógyhatásást a benne található  számos vitaminnak és ásványi anyagnak köszönheti.

 Elsősorban sok káliumot tartalmaz, ami hozzájárul a test fiziológiai állapotának javításához, az állóképesség növeléséhez. Gazdag még kalciumban, foszforban, vasban, nátriumban, kénben, ezenkívül antioxidáns tulajdonságú, és ne feledkezzünk meg A-, B-, és C- vitamin tartalmáról sem.

A cékla értéke a sötét színű levében van, amely többek között betanint tartalmaz, azaz kén-cukor komplexet: annak ellenére, hogy semmivel sem tartalmaz több vasat, mégis kiváló vérszaporító hatású, ugyanis a szervezet a céklából tudja legjobban hasznosítani a vasat. Így javítja a vérképződést, annak ellenére, hogy vastartalma nem nagyobb , mint más növényeké. A vérre gyakorolt pozitív hatásait annak köszönheti, hogy a szervezet a céklából sokkal jobban tudja hasznosítani a benne található nyomelemeket. A céklalé sárgarépalével keverve kitűnő májtisztító, főként a májban felhalmozódó zsír lebontását segíti elő, eleinte azonban ajánlatos több sárgarépát használni, mint céklát, mert a gyors reakció a májban, szédülést, hányingert okozhat, tehát   támogatja a májat a méregtelenítésben és a sejt megújításban.

A céklát várandós anyák is bátran fogyaszthatják, hisz a leve folsavat tartalmaz, amelynek megfelelő mennyiségű bevitele a magzat számára különösen fontos.

            Javítja a közérzetet, erősíti a véredényeket és a szervezet ellenálló képességét.

Nátha és influenza gyanús időkben a céklából készült ital segít leküzdeni ezeket a betegségeket.

Céklalével tisztító kúrákat is tarthatunk, rendszeres fogyasztásával közérzetünk javulni fog, savtúltengésből származó gyomorpanaszaink pedig megszűnnek. Mivel fogyasztásával elkerülhető a táplálék és a toxikus anyagok hosszas időzése a gyomor- bélcsatornában, csökkenti az ebből eredő különböző betegségek kockázatát, serkenti a máj, a belek és a vese működését, meggyorsítja a mérgek és salak anyagok eltávolítását.

Enyhe hashajtó hatása révén székrekedésben és aranyérbetegségben szenvedőknek ajánlható!

A cékla vörös festékanyaga -a betain – tumorellenes hatású! Különböző állatkísérletek során fedezte fel 1961-ben Dr. Ferenczi Sándor.

A céklalevet minden alkalommal hígítsuk vízzel, sárgarépalével, uborkalével

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonipraktikak.blog.hu/api/trackback/id/tr7516609356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása