Előfordult már önnel, hogy megivott egy pohár tejet, és annyi gáz keletkezett a hasában, hogy majd kiröpült az ablakon? Vagy tapasztalta-e, hogy egy- egy fagylalt elfogyasztása után olyan hangosat kordult a gyomra, hogy akár az üstdobot is helyettesíthetné a nagyzenekarban? No és amikor a sajtos pizza akkora hasmenést okoz, mintha egy egész doboz hashajtót vett volna be?
Ha a fenti kérdésekre igen a válasz, akkor önnek valószínűleg tejcukor- más néven laktózérzékenysége van. Más szóval: a vékonybeleiben nincs elegendő laktáz, egy enzim, amely elengedhetetlenül szükséges a tejtermékekben természetesen jelenlévő cukor, a tejcukor vagy laktóz megemésztéséhez Aggodalomra semmi ok, ez nem veszélyes betegség.
Nem is ön az egyetlen, aki ebben szenved. Az emberiség zömét, kivéve azokat, akik eredetileg Európa északi részéből származnak, kisebb vagy nagyobb mértékben sújtja a laktózérzékenység, s ennek tünetei legkésőbb 20 éves koruk táján jelentkeznek. Viszont van egy jó hírünk is. El lehet érni, hogy a kecske is jóllakjon, és a káposzta is megmaradjon, vagyis hogy ön jóllakjon tejtermékekkel, és mégse szenvedjen a tünetektől.
Lássunk akkor a néhány jó tanácsot a laktózérzékenység kezelésére: