HTML

Otthoni Praktikák

Életmód tanácsok, egészséges táplálkozás, egészséges ételek, több száz finom recept. Egyszóval minden ami az egészséges életmódhoz kell.

Friss topikok

Linkblog

Koleszterin: 16 módszer a vérzsír alacsony szinten tartására

2009.09.02. 15:14 Brigante

Nem elég, hogy az arca dundi, és a dereka minden, csak nem karcsú. Most meg azt mondja az orvosa, hogy a vére is túl zsíros! Ha a koleszterinszint magas, túl sok pépes, sárga zsír kering a vérében. Ha a többlet az artériák falaira rakódik, érelmeszesedést és érszűkületet okozhat, ami akadályozza a vér áramlását és szívinfarktushoz vagy szélütéshez vezethet, vagy anginás fájdalmat okozhat. Ahhoz, hogy tudja, ez nem jó, nem kell orvosi diploma. Furcsa szerzet ez a koleszterin. Valamennyire szüksége van belőle a szervezetnek, a saját sejtjeink állítják elő, és fontos élettani feladatokat ellátó vegyületek képződnek belőle, amelyek részt vesznek a sejtek felépítésében és a hormonok termelésében. Csak akkor van vele gond, amikor túl sok van belőle.
Sajnos ezzel az anyaggal kapcsolatban általában az emberek sok mindennel nincsenek tisztában. Számos elnevezés van forgalomban, mint az „étkezési koleszterin” és „vérkoleszterin”, „HDL-koleszterin” és „LDL-koleszterin”. A végén az ember képtelen a jót a rossztól megkülönböztetni. Hogyan igazodjunk el közöttük?
Étkezési koleszterin az, ami az ételben van (elsősorban az állati eredetűekben). Például egy tojás 275 mg koleszterint tartalmaz, míg egy alma. A napi ajánlott maximális koleszterin bevitel 300 mg.
A vérkoleszterin az, ami a véráramban kering, és amit az orvos megmér a koleszterinteszttel. A 6 mmol/1 alatti érték a normális.
MIDI. koleszterin (nagy sűrűségű fehérjéhez kötött koleszterin) szintje azt jelzi, mennyire hatékonyan tudja a szervezet a sejtekből eltávolítani a többlet-koleszterint. Minél magasabb a HDL-koleszterinszint, annál jobb.
Az LDL- koleszterin a HDL gonosz testvére, amely az artériákat eldugítja. Minél alacsonyabb a szintje, annál jobb. Lássuk, hogy lehet gyógyszer nélkül a vér „rossz” koleszterinszintjét csökkenteni!

Magas koleszterinszint megelőzése:

Koleszterin: 16 módszer a vérzsír alacsony szinten tartására

Szólj hozzá!

Címkék: egészség koleszterin vérzsír gyógymódok otthoni

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonipraktikak.blog.hu/api/trackback/id/tr981355491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása