HTML

Otthoni Praktikák

Életmód tanácsok, egészséges táplálkozás, egészséges ételek, több száz finom recept. Egyszóval minden ami az egészséges életmódhoz kell.

Friss topikok

Linkblog

Zsíros haj: 16 semlegesítő megoldás

2009.10.16. 10:53 Brigante

Ma reggel húsz percig küszködött a fürdőszobában, egyik kezében hajszárítóval, a másikban hajformázó zselével, hogy engedetlen fürtjeit valamiféle mutatós formába kényszerítse. Délre kiderül, hogy elvesztette a csatát. Egyetlen pillantás a tükörbe, és a hangulata éppoly szánalmas lesz, mint a frizurája. A fejbőre, ez az olajprés, egyszerűen képtelen leállni.
Mi történik itt?
Lehet, hogy túl sok haja van. Minél finomabb szálú a haj, annál több szál esik a fejbőr egy négyzetcentiméterére. Valamennyi hajhagyma mellett faggyúmirigyek is vannak, amelyek, mint a nevük is mutatja, faggyút termelnek, azt a zsírszerű anyagot, ami a hajat zsírossá teszi. Tehát minél több a hajszál, annál több a faggyúmirigy, és minél több a faggyúmirigy, annál több a zsiradék, annál zsírosabb a haj. Akinek finom szálú a haja, akár 140 ezer faggyúmirigy is lehet a fejbőrén.
A vöröshajúaknak, akiknek a fején átlagosan 80-90 ezer hajszál van, ritkán zsírosodik a hajuk. A szőkéknek (akiknek a haja selymes és puha) akad a legtöbb problémájuk a hajuk zsírosodásával.
A haj állaga nagyon fontos. Az olaj a finom szálú, egyenes hajra könnyen rátapad. A merev, „sprőd” haj viszont sohasem tűnik zsírosnak. Az egész dologban nagy szerepet játszik az ember hozzáállása is.
Az intenzív hő és a párásság gyorsíthatja a fejbőrben a faggyú termelődését csakúgy, mint a hormonális változások. Az androgén nevű férfihormon serkenti a faggyúmirigyek működését. A stressz emeli a vérben lévő androgén szintjét férfiaknál és nőknél egyaránt.
Ám az androgén nem az egyedüli tényező, ami miatt a zsírosodó haj inkább a férfiak problémája, mint a nőké. A férfiaknak általában finomabb szálú a hajuk, a fejbőrük egy négyzetcentiméterére átlag 311 hajszál jut, míg a nőknél 278.
Mit tehet a fejbőrében működő kencegyár ellen?

A szakértők az alábbiakat tanácsolják.

Zsíros haj: 16 semlegesítő megoldás

Szólj hozzá!

Címkék: egészség szépség életmód haj zsíros ellen kozmetika gyógymódok otthoni kezelése zsírosodása

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonipraktikak.blog.hu/api/trackback/id/tr911453774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása